Friday, February 21, 2014

30 hari..

yes. my little caliph is turn 1month olds! mummy exited. (sebak). anak mummy da besaa. da sebulan jd "mak". da sebulan ad anak. masa btol2 jeles. tau2 lepas ni da berjalan, berlari, waaaaa. sedih. choiii. asyik sedih je. life must go on. 
perkembangan?? emmmm. not much. 
-Rifqi da xkerap+meragam bgn malam sejak turn 20days. *mummy lena cket r tdo
- Rifqi wakeup early, (8pagi) paksa suh mandi kn ia awal2. oii awal sgt r anak oi nk mandi
- Rifqi poyo2 leh rolling badan ia. (padahal xpon)
- Rifqi suka hisap susu mummy, Rifqi xde masalah kalau mummy letak susu lam botol, sume pon Rifqi rembat, janji susu
- Rifqi da salu g jalan, daddy bwk. wpon mummy lam pantang. hehehe
- Rifqi suka tdo atas badan daddy, badan daddy Rifqi bessst
- Yes! Rifqi xsuka bedung, kalau daddy xkasi chance la Rifqi xbedung. Nasib Rifqi ad mummy. Mummy selalu baik bukak kn bedung. tp pastu mummy kene marah ngn daddy. hehehe.
- Rifqi sgt manja. tdo malam suka beralaskn lengan mummy.

yee. Rifqi pandai pegang botol sendri!! 
besaar da anak mummy. hahahaha
p/s: sekejap je pon leh pegang. pastu botol jatuh.

yang pasti Mummy&Daddy love Rifqi!! happy 1month old sayang. muahxxxxx. 

minggu depan mummy kasi hadiah. (injection 1month) hahaha. 

p/s: gamba baru niee. 

Thursday, January 30, 2014

Miracle do happen.

a story 2 share.
bukan cerita besar maupon kecil. sekadar meluah. Bukan senang nk bkk cerita. tp itu laa. kadang2 simpan pon x gune kn?
mungkin boleh dijadikan panduan. 
mungkin 1 hari bile baca balik cite ni, sy akan tersenyum. 
mungkin.....

-kronologi kelahiran buah hati pertama kami. 39minggu dlm kandungan. sayang? 100% utk dye. sepanjang mengandung xpenah diuji. tanpa alahan. tiada masalah besar sepanjang mengandung. everyting went smooth. sehingga laaa last checkup 21/1/2014. 
Perasaan seorang ibu. mungkin. hati da rasa nk doctor induce time 38weeks. tp doc ckp baby ok. tp dpt rasakn gerakan baby makin slow time 2.
sehingga laa 20.1.2014 tiada gerakan baby lagi! hanye perut mengeras. please take note ibu2, perut yg mengeras 2 snarnye rahim kite. kite perlukan gerakan/tendangan baby, bukannye perut yg kerap mengeras.
tp sabar sbb checkup nye 21/1. doc decide buat CTG scan. xpuas hati, tiada gerakan. doc buat ultrasound. sabar menunggu gerakan baby appear di screen. doc diam. doc buat VE  
(cek bukaan). 2cm tnpe rasa contraction. 
diam lagi. doc da pucat. 
jantung baby still berdenyut. 
doc consult kami. dy xrasa sy bleh thru labor. hanye 1 chance. czer! secepatnye. 
time 2?? ya Allah. hanye seorang ibu je faham perasaan ni. 1001 kemungkinan akan berlaku pada baby ni. (time type ni pon da sebak bile terengat). sy menangis. sy xdpt berfikir rasional. time ni cuma pikir. selamat ke baby ni. apa dugaan kau bagi ni. ak xckop kuat.

Faris kol mama. terangkn. kami bergegas ke Ampang Puteri. and admit wad. menunggu bile2 sahaja akan dibedah. doc kami smp cepat. ye. dy pon xnk tangguhkn lama2. rezeki kami. OT available utk kami. operation went too fast. hanya utk selamatkn baby kami. syukur. yup. baby ad masalah dlm kandungan. masalah yg masih perlu doc2 beri perhatian. 

baby lahir tidak cukup darah. logik ke? sy xde masalah tumpah darah pon. baby dimasukkan darah sebanyak 1 pallete org dewasa. segala detail checkup. xray. dibuat. doc xnampak lagi masalah kenapa baby tidak ckop darah. my gynae said "sepanjang 30tahun sy jd gynae, sye xpenah jmp baby yg lahir xckop darah".  
jadi apa masalah anak kami? doc masih xjmp jawapan. mungkin akan ad checkup2 laen yg munggkin paed akan jmp masalah nye. 
 
mcm masalah kecil. tp punca, kesan jangka panjang utk masalah ank kami ni, bagaikan tiada jawapan. doc2 xdpt jawapannye lagi. my 1st checkup afte operation, my gynae cerita...
"ur baby sgt pale. sy rasa dye da xde, sy xtau mcm mana nk terangkan kt org di luar.(myhusband) tp xsangka baby ni kuat."
subhanAllah. smp begitu ke? menitik air mata. xsangka Allah masih bagi peluang utk ak jaga amanah dye nie. 
di sebalik dugaan ni. mungkin ad hikmah yg tersembunyi. ak yakin. 

Ya Allah, kau beri lah kesihatan yg baek utk zuriat kami. amin. 


Mummy&Daddy Love Rifqi more den u know. Membesar la dgn sihat hendaknye. yup. miracle do happen. 


lots of love,
mummy.
31/1/2014
16.31.

Wednesday, January 29, 2014

Tunaikn 1 tanggungjawab

Mencukur Rambut Bayi

Adalah Sunat mencukur keseluruhan rambut anak (lelaki atau perempuan) yang baru lahir pada hari ke-7 (selepas kelahirannya). Menurut pendapat yang ashah (paling sahih), sunat mencukur rambut anak itu selepas menyembelih binatang aqiqah. (Al-Majmu‘: 8/324-325) Sebagaimana sabda Rasulullah (صلى الله عليه وسلم) yang maksudnya :

"Anak-anak tergadai (terikat) dengan aqiqahnya, disembelih (aqiqah) untuknya pada hari ketujuh (kelahirannya) dan diberi namanya serta dicukur rambutnya."
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Demikian juga, sunat disedekahkan emas atau perak setelah ditimbang berat rambut yang dicukur itu kepada fakir miskin, sekiranya mampu. Jika tidak mampu, maka tidaklah diberatkan ke atas ibu bapa anak yg baru lahir tersebut melainkan sekadar yang terupaya, umpamanya digantikan dengan nilaian wang atau sebagainya mengikut kemampuan. Hal ini bersandarkan kepada hadis Nabi (صلى الله عليه وسلم) daripada ‘Ali bin Abu Thalib katanya yang bermaksud :

"Rasulullah(صلى الله عليه وسلم) telah beraqiqah untuk Hasan dengan seekor kambing dan Baginda bersabda: "Wahai Fatimah! Cukurlah kepalanya (rambutnya) dan bersedekahlah seberat timbangan rambutnya itu dengan perak." (‘Ali) berkata: "Lalu dia (Fatimah) timbang (rambut anaknya itu), maka beratnya adalah satu dirham atau setengah dirham." (Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Hari Ke7, Daddy decide utk cukur rambut anaknye sendri. Biarpon byk yg ckp xyah. tp daddy tetap buat. huhu. 
ohh ye. daddy cukur rambutny Rifqi sendri dengan bantuan mummy sahje. hebat bukan? tp mummy sedih2. syg rambut anakku. hehehe.
hehe. sebelum cukur konfirm2 kene snap pic lu. waaaaaa~ Rifqi sgt pandai, xmeragam pon. 
oh. Daddy pon pandai. rambut bayinye kemas. huhu. Rambut Rifqi ni kami xtimbang ikot berat emas pon. tp mummy ckp kt daddy, sedekah sahaja la bpe2 yg termampu (agak2 berat rambut ia je) kt mana2 masjid. 

saya rasa Rifqi lagi comel tanpa rambut. 
comelnye anak ku. spe lg nk puji kalau bukan mak dye bukan? 

p/s : ramai yg nk dtg visit baby, tp mummy skang masih belum recover.+ baby kerap bgn malam setiap sejam. penat. tp no complaint. every single hour is priceless.

Tuesday, January 28, 2014

Darwish Rifqi Bin Faris

                   
   Name : Darwish Rifqi Bin Faris
   D.o.b. : 21st January 2014 via Lcs czer
   P.o.b.  : Ampang Puteri hospital
   Weight : 2.35kg

Darwish = kesejahteraan
Rifqi       = lemah lembut,              kawan pendamping

Dear Son, 
Semoga menjadi anak yg menyenangkan ibu dan bapa. mummy & daddy setiasa doakn yg terbaek utk Rifqi.


love, 
mummy&daddy
-28/1/2014-

Thursday, January 23, 2014

the day he was born.

askum. my 1st update selepas bergelar mummy. masyaAllah xpercaya i'am a mother. masih di hospital. byk sungguh masa terluang. memandangkn baby x "roomin" with mother. 
mcm xpercaya ad pengalaman bersalin jugak nk tulis? hehehe. 
Percaturan Allah tuliskn dlm hidup ni indah btol. syukur. dugaan dlm kegembiraan. alhamdulillah.

kembali pada cerita pengalaman... emmm. so the story begin a day before.
20th January 2014.
baby not moving since petang. mula2 mcm rasa mayb baby tdo. menunggu sehari suntuk. masih berdegil percaya baby akan bangun. (this is my really bad decission i've ever made since i know i pregnant) esknye ad checkup. so mmg xnk pegi hospital harini. 

           (gamba 39weeks pregnant)

21st January 2014
checkup day. xbergegas ke klinik pon. masih belengah. lepak2 makan2. this day buat CTG! yes. baby is confirm not moving since yesterday! heartbeat ad. my doc/gynae scan. dia terdiam. mmg konfirm baby not moving. baby punye heartbeat still beating. perasaan keibuan? terus sedih. depress. menangis. doc make a decision we MUST do emergency czer secepatnye. Ya Allah. apa dugaan ko bagi nie? kedudukan baby mmg da cantik kebwh. sepanjang pregnant tiada masalah. bukaan cervix sudah 2cm pon. doc lgsg xsuggest induce. time ni sedih. kecewa sume ad. but xkn nk berdiam? 
akhirnye seret jugak kaki ni ke Ampang puteri. berdebar. tawakal. 
sampai ke sana jam 1.00. admit. proses admited take 1/2 hour, msk wad jam 1.30, kol my doc. (visited doc at ampangputeri). doc smp right afte i check in room. terus book OT. alhamdulillah OT kosong. pukul 1.50 terus ditolak. Jam 2ptg da dlm OT. bius badan sepenuhnye. mmg xsedar apa2 time operate. Ya Allah sedihnye perasaan ni. 
kata En.suami baby dikeluarkn dr perut tepat jam 2.20pm. hanye amik 20minit utk baby dikeluarkn! emergency sgt. rupanye baby da lemas. nasib decission doc nk czer secepatnye menyelamatkn baby. Ya Allah. pity my baby. kurang darah rupanye. muka ia pucat sgt. syian baby... awk xdpt oxygen ke lam perut mummy nie? 
sedihkn?? baby putih pucat. sebaik baby dikeluarkn..
baby dimasukkan dlm icu dan di masukkan darah. alhamdulillah. his progress sgt cepat only a day in nicu, a day in incubator. dan now da stay in nursery. mummy is happy now. 

pengalaman saya xsuper advanced mcm mummy2 len. tp ini rezeki kami. kami terima. now mode masih xpercaya. i'am officially a mother.


Friday, January 17, 2014

baby item


hiiiii. huhu. masih baby belum kuar. xpe la. sabooo je r. arini nk cite sal baby item yg berjaya dibeli. xsangka online shopping barang baby adalah menseronokkan. smp xsedar duit pon mengalir. i loike much2.

barang baby ni ad yg grab online shop, ad gak yg walk in kt kedai ke. kalau ikot En.suami ia lebih suka shop kt kedai, kalau ikot Pn.isteri ia lg suka online shopping sbb muraaaaaahhhhhh bangat. percaya laa. 


first ia feeding set. kalau ikot hati mummy, mummy berkenan kn set "momma" gebu2 mantop2 botol ia. tp daddy nk kan yg ni.. xpe la mummy mengalah even mummy pay for it. :) 

Avent natural newborn starter set
Avent bottle Warmer i beli direct from UK.  (fb : ukshoppinghub). akak ni mmg peramah. mcm xsangka 1 by 1 my item i da beli from her. hahahaha. daassarrrrr kaki shopping. utk rekod&pengetahuan (bkn berlagak) harga utk 
Avent Natural newborn starter set Rm125.00
Avent bottle warmer RM170.00
so harga barang avent ni diclassified as murah sbb ia direct dr UK.

Avent Breastpump (natural) - Rm180.00
ye. sy tau pttnye sy invest lebih2 utk medela freestyle. tp sy kn housewife, manual sudaaaahhhh laa. haha. mahal la freestyle 2. 

Avent Streliser - Rm259.00 yg ni En.suami belikn utk baby dekat manjaku.
sila percaya sy xreti guna, dan malas nk blaja gune kn (sume bottle En.suami sudah strelise)

Avent bottle Thermal bag - RM65.00 beli time baby expo. xmurah. mahaiii laa. tp suka dlm ia. 
nk tau x sekarang berapa botol susu avent yg ak ada?? ad 6botol dr setiap pembelian brg2 avent ku. apa nk buat byk2 ni? paling penting kalau baby xberkenan? erkkkkk. 

2nd is baby carrier. ye sy tau, pasti akan dibanned jika menggunakan babybjorn ni. tp sy yakin sy xkn mengunakn lama2 benda ni. bkn kah saya tidak gagah perkasa utk kendong bayi. saya akan menggunakan stroller sahaja!  kami berkenan baby carrier ni instead of using ergobaby, bobbawrap. rasa xyakin kepala baby n tulang belakang baby, babybjorn ni tegap sungguh. 
oh harga baby bjorn ni
Rm399.00 from mothercare. 


baby cot?? berguna ke? oh baby cot ni mamalong belikn. obviously its from ikea! haha. babycot ikea ni ramai ckp material xbgs la apalah. nevermind, we paying "0" for dis babycot. jimat kn? babycot price is RM169.00 n babycot mattress Rm99.00. bedding set baby pon dr ikea. xmahal pon beddingg set ikea nie. lg mahal if beli online yg custommade 2. xpe la kite pakai apa yg ad dlo la baby. kalau x kite berpeluk atas katil je k baby.
hehehehe

oh sume yg ditulis ni utk rujukan/referall org ramai, n utk aku jgk. bkn menunjuk, maupon berlagak. kami beli sedikit2. bkn skali harung. kalau bleh kami nk benda yg bleh lasting utk 10tahun akan dtg (melampau beno). every parents when it comes to baby they want everyting perfect! so do we. we spent less on clothes. but we spend more for others.
dont judge us. 

sehingga berjumpa di lain entry. muahxx.




38minggu and .......

Hi.. Baby sudah 38minggu di dlm peyut mummy, masih xnmpk aura dye nk kuar menjenguk dunia.
Wahai baby, keluar la cepat. Jgn smp dipaksa kelahiran mu. Daddy,mummy, atuk,nenek, mamalong, paksu xsabar nk jmp baby.

Daddy hari2 tnye mummy, bile baby nk kuar, ala daddy jeles la 2, mummy je dpt main ngn baby. ��.
Mamalong asyik ckp kt peyut mummy, eiii baju byk, tp xmoh kuar2. Paksu lak asyik berkira2 je bile mummy minx beli toys bes2 utk baby. Atuk n nenek hari2 nk gaduh, cucu akan sayang sapa lebih.
Nmpk x sume org pon syng baby, npe baby takut nk kuar??

"Atuk doctor" ckp baby lum cecah 3kg, tp ia ckp baby bile2 pon leh kuar. Ia ckp, jgn risau kalau ia xde, ad doctor lg bagus yg leh sambut baby, tp mummy nk "atuk doctor" ni sambut baby, barula kite SAMA. "Atuk doctor" ni 23tahun yg lepas, ia la yg sambut kelahiran mummy. Baby ooo baby, dlm 
Kalendar cina menunjukkan kite sama dari segi "tahun kuda" betapa exitednye mummy n daddy sbb kite sume pon SAMA.

Baby, space dlm peyut mummy da kecik sgt ye? Mummy naek risau bile baby kurang gerak. Tp
Hati mummy percaya baby sehat2 je kt dlm. Baby jgn terlalu push mummy smp mummy sakit tau ketika nk kuarkn kamu (tp mummy redha), mummy tau baby bleh dgr apa yg mummy ckp nie.

Sehingga kite berjumpa kelak baby..